We are now part of a new Comprend

Your partner in tech-enabled marketing and communication for transformative impact

Meet the new Comprend

November 11, 2016

Svenska företag allt bättre i sin digitala kommunikation

Årets svenska upplaga av Webranking by Comprend visar att de 100 största företagen har förbättrat sin kommunikation med kapitalmarknad och jobbsökanden jämfört med förra året. 

Undersökningen som genomförs för tjugonde gången är baserad på enkäter gjorda med cirka 500 analytiker, investerare, affärsjournalister och jobbsökanden i Europa. Utifrån deras svar har mer än 800 företag i Europa rankats på hur de kommunicerar i sina digitala kanaler, på deras engelskspråkiga företagswebbplats och sociala medier. I Sverige har de 100 största företagen baserat på börsvärde rankats.

Företagen rankas på 50 kriterier som är indelade i sektioner som företagsinformation, rapportering, pressinformation, investerarrelationer, hållbarhet och karriär.

Se vårt seminarium "Så förbättrar du din företagswebbplats"

Svenska företag fortsatt bland de bästa i Europa

I en jämförelse mellan de 20 största bolagen i varje land kommer Sverige på en andraplats, precis som förra året. De svenska bolagen är framförallt starka inom finansiell rapportering och bolagsstyrning, vilket till stor del har sin grund i såväl börsregler som en tradition av transparens.

Inom finansiell rapportering är efterfrågan störst på tillgång till den senaste årsredovisningen och delårsrapporten – vilket som bedöms som mycket viktigt av 90 respektive 89 % av kapitalmarknadsrespondenterna. Även efterfrågan på arkiv av finansiella rapporter är stor bland respondenterna (86%).

Bland de svenska företagen var Electrolux den som presterade bäst i sektionen Finansiell rapportering.

Inom bolagsstyrning är det framförallt information om styrelse och ledning som efterfrågas, med tillhörande information om deras aktieinnehav och ersättning. Cloetta är det svenska företag som presterade bäst inom sektionen Bolagsstyrning.

Svenska företag allt bättre på företagsinformation 

Information om företaget efterfrågas av såväl kapitalmarknad som jobbsökanden. Utöver att få information om företagets verksamhet vill de även veta var i världen har företaget verksamhet i form av t.ex. produktion och säljkontor. Just information om geografisk spridning är något som svenska företag kan bli bättre på.  

Information om marknadsandelar är också lågt och hela 42% undviker att berätta om sina konkurrenter.

Årets resultat är betydligt bättre än förra året, men fortfarande med ett lågt snitt på 48% måluppfyllnad.

Bäst resultat inom sektionen fick Swedish Match med 98% måluppfyllnad,

Press

Pressektionen handlar till stor del om arkiv för pressmeddelanden och bilder. Utöver innehållet är det viktigt att lätt kunna hitta och sortera bland tidigare pressmeddelanden.
Skanska, Cloetta och SAS presterar bäst i sektionen.

Aktien och investerarrelationer

Information om finansiella mål och måluppfyllnad har varit ett av de mest efterfrågade kriterierna under Webrankings snart 20-åriga historia och trots detta är måluppfyllnaden inte mer än 42 % i snitt. Det är dock fler som presenterar sina finansiella mål, men utan att presentera hur de uppfylls, eller hur man tänker sig att de ska uppfyllas.

Aktierelaterad information som efterfrågas handlar till stor del om utdelning i form av historik och policy, samt om hur ägandet ser ut. Måluppfyllnaden totalt inom sektionen aktien uppgick till 54%.

Cloetta är det företag som presterade bäst avseende aktieinformation och Skanska levererade bäst inom Investerarrelationer.

CSR och karriär fortsatta sorgebarn

CSR har funnits som en sektion inom Webranking sedan 2004 och har sedan dess haft en måluppfyllnad på mellan 30 och 40%. I år är den 32%. Mest efterfrågat är information om i vilka länder företagen betalar skatt och hur mycket, vilket endast SEB och Stora Enso uppger.

De företag som presterar bäst inom sektionen CSR är SCA, Stora Enso, SSAB.

Karriärdelarna på en företagswebbplats tillhör vanligtvis de mest besökta delarna, vilket är naturligt då målgruppen är större. Företagen behöver i allt större utsträckning tävla om att rekrytera rätt talanger och då är de digitala kanalerna ett viktigt verktyg. Enligt vår karriärundersökning uppger 61% att den viktigaste kanalen är webbplatsen, följt av vänner/kontakter och LinkedIn. Webbplatsen är den mest förtroendeingivande källan, följt av LinkedIn. Om de bara fick välja en källa skulle majoriteten dock välja LinkedIn, sannolikt för att inte begränsas till ett företag.

Trots att webbplatsen är så pass viktig är måluppfyllnaden bland de svenska företagen inte mer än 33%. Bäst, men inte bra, är man på att berätta om möjligheterna till kompetensutveckling, hur det är att arbeta på företaget samt hur företaget arbetar med mångfald och jämställdhet.

Kontaktinformation, antingen personlig kontakt med bild, namn och kontaktuppgifter eller en generisk mailadress är ett av de mest efterfrågade kriterierna. Trots detta är det hela 60 företag av 100 som inte har ens en generisk mailadress för karriärfrågor.

Bäst inom sektionen presterar Saab.

Funktionalitet – alltfler har en responsiv webbplats och möter besökare från mobila enheter

Tekniken på och bakom webbplatser och andra digitala kanaler utvecklas i ett rasande tempo. Inom Webranking har vi identifierat ett antal områden som är viktiga för såväl kapitalmarknad och jobbsökanden. Dessa handlar bland annat användarvänlighet, vilket mäts i form av hur man möter besökare från mobila enheter som telefoner och plattor, och hur snabba webbplatserna är.

Inom den här sektionen har vi sett en stor förbättring de senaste åren, vilket till stor del handlar om att alltfler företag har en responsiv webbplats, som alltså anpassar layout och innehåll till den enhet som besökaren använder. För två år sedan hade en tredjedel av de svenska företagen en responsiv webbplats – idag är det 74% vilket är en stor förbättring men fortfarande är det en fjärdedel som inte möter sina mobila besökare.

SEB och Sandvik presterar bäst inom sektionen Funktionalitet.

Resultat – Cloetta, SEB och SCA i toppen

Årets topp-3-lista har bytts ut helt sedan förra året och på förstaplatsen finns för första gången Cloetta som klättrat från en sjätteplats och får ihop 81 poäng av 100.

Cloetta möter det mesta av det som efterfrågas av kapitalmarknaden och är det svenska företag som presterar bäst inom bolagsstyrning, press och aktieinformation. Webbplatsen präglas av en öppenhet och transparens som få andra bolag klarar av, bland annat genom att länka styrelse och ledning till respektive LinkedIn-profil.

"Vi är mycket glada över utnämningen. Den digitala kommunikationen är en av hörnstenarna i vår företagskommunikation. Utnämningen är därmed ett kvitto på att vårt metodiska arbete för att förbättra vår digitala kommunikation har gett resultat. Det visar också att även ett medelstort börsbolag med ett fokuserat arbetssätt kan bli bästa börsbolag inom digital företagskommunikation", säger Jacob Broberg, informations- och IR-direktör på Cloetta.

På andraplatsen finns även årets klättrare – SEB – som ��kat med hela 19 poäng. De ökar i princip i alla sektioner – utom i Bolagsstyrning. Mest ökar de inom IR där de ökar med 56 procentenheter.

SCA som länge tillhört toppen hamnade utanför topp-3-listan förra året, men är nu tillbaka på tredjeplatsen. En av anledningarna är deras förbättringar inom CSR.

Rank CompanyScore
1 Cloetta81,0
2 SEB78,9
3 SCA77,7
4 Skanska75,5
5 Stora Enso74,5
6 Swedish Match74,0
7 Husqvarna73,8
8 SSAB72,6
9 ICA Gruppen72,0
10 BillerudKorsnäs71,5

Se hela listan här

Resultaten för de 500 största företagen i Europa kommer att publiceras efter årsskiftet.

Fingerprint Cards bäst av de 10 nykomlingarna

10 nya företag har tagit sig in på listan över Sveriges 100 största företag – Attendo, Bravida, Collector, Dometic Group, Fingerprint Cards, Hoist Finance, Pandox, Resurs Holding, Scandic Hotels Group och Vitrolife. Snittpoängen för dessa 10 är 40,5 – alltså något under snittet för samtliga.

Bäst av nykomlingarna är Fingerprint Cards som med 56 poäng hamnar på en 28e plats, följt av Scandic Hotels Group på 34e plats med 52,7 poäng.

För mer information kontakta Helena Wennergren, helena.wennergren@comprend.com.

Seminariet "Så förbättrar du din företagswebbplats"

Missade du vårt seminarium "Så förbättrar du din företagswebbplats"? Här finns

- livesändningen

- presentationen 

 

Webranking

Webranking is Europe's leading survey of corporate websites and the only global ranking that is based on stakeholder demands. By identifying what the corporate audiences expect, we can help companies identify how to improve their corporate website content to better meet stakeholder needs.

Learn more about webranking