Sökfunktionen på företagswebbplatser
Hur viktig är den interna sökfunktionen på en webbplats? Väldigt viktigt enligt våra undersökningar, ca 75% av de tillfrågade från kapitalmarknaden anser att den är viktig eller mycket viktig.
Sökfunktionen är viktig för vissa användare
Vi kan se att besökare letar efter information på olika sätt: Vissa föredrar att använda den traditionella navigeringen, kanske framförallt den som vill läsa på om företaget och dess verksamhet. Andra har mindre tålamod och vill gå direkt till det som letar efter. Det kan exempelvis vara att ta reda på en faktauppgift, som hur många som är anställda i företaget, eller information om en specifik företagshändelse, som när de lanserade en viss produkt eller ett bolag förvärvades.
Särskilt gällande det senare fallet är sökfunktionen väldigt viktig. Den är dessutom helt nödvändig om produktlanseringen hände för fem år sedan, hur ska man annars kunna hitta till den nyheten?
Trots detta är det många börsnoterade bolag som helt saknar sökfunktion, både internationellt och i Sverige.
Varför saknar så många bolag en sökfunktion?
Många företagswebbplatser har en liknande struktur eftersom de alla ska ge service till en homogen kapitalmarknad och då tänker man kanske att navigeringen räcker för alla ska hitta det de letar efter. Ett problem med detta synsätt är att även om strukturen följer konventionen så är ändå varje navigering unik:
Visuell design: hur välkonstruerad den än är måste en helt ny besökare lära sig den.
Icke-existerande konvention på hur en navigering fungerar: Det finns en rad olika skolor för hur en navigering ska fungera, och ingen av dom dominerar bland företagswebbplatser. Toppnavigering, Flyout navigering, eller hamburgarmeny är ungefär lika vanligt.
Namngivning: Ett exempel är om ledningsgruppen ska kallas ”ledningsgrupp” eller ”management team”. Här är det även lätt att hamna i inifrån-ut perspektivet, det vill säga det bolag självt tycker är självklart är helt obegripligt för resten av världen.
En annan orsak till avsaknad av sökfunktion kan vara Google: Man litar helt enkelt på att besökaren går till Google och söker där istället.
Fördelar med en egen sökfunktion
Det finns många fördelar att tillhandahålla en egen sökfunktion på webbplatsen. Här är tre exempel.
1. Bättre användarupplevelse
Ett typiskt webbplatsbesök är en mix av vanlig navigering och sök. Det är självklart bättre att tillhandahålla detta direkt, hellre än att gissa att besökaren växlar över till Google.
2. Förståelse för hur webbplatsen används
Det är viktigt att inte enbart veta vilka sökord som används utan snarare hela besöksflöden. Hur navigerar man, när börjar man söka, använde besökaren mer än en sökning med mera. Allt detta blir väldigt användbart för att identifiera vad som behöver förbättras på hemsidan.
3. Full kontroll över sökupplevelsen
Det är möjligt att lägga till egna synonymer och branschtermer och låt detta påverka sökresultatsidan. Du kan prioritera sökresultatsidan med att exempelvis alltid se till att den senaste årsredovisningen listas först om man söker på ”årsredovisning” eller "delårsrapport". Du kan marknadsföra relaterat innehåll om någon skulle söka efter specifika produkter.
WaaS - Comprends Website-as-a-Service
Att designa rätt sökupplevelse kan vara ett omfattande projekt. Comprend har därför ett erbjudande som är skräddarsytt till just corporate websites: Website-as-a-Service. I det ingår en sökfunktion som är speciellt anpassad för de scenarion som har listats ovan.
Intresserad av att höra mer?
Boka en demo med oss redan idag!