We are now part of a new Comprend

Your partner in tech-enabled marketing and communication for transformative impact

Meet the new Comprend

June 02, 2016

Boosta värdet av din årsredovisning

Ett företags årsredovisning är så mycket mer än en redovisning av året som har gått. Här samlas berättelsen om hela företaget i en koncentrerad och genomtänkt form. Möjligheterna idag att använda hela eller delar av årsredovisningen som varumärkesbyggare är större än någonsin, inte minst i digitala kanaler.

Ett företags årsredovisning är så mycket mer än en redovisning av året som har gått. Här samlas berättelsen om hela företaget i en koncentrerad och genomtänkt form. Möjligheterna idag att använda hela eller delar av årsredovisningen som varumärkesbyggare är större än någonsin, inte minst i digitala kanaler.

En digital årsredovisning kan på helt nya sätt göra innehållet levande. Interaktiva grafer och illustrationer ger större flexibilitet och ökar transparensen samtidigt som användandet av video som berättarteknik ger möjlighet att nå ut till flera.

- Vi ser att 68% av de internationella bolagen Comprend granskat i vår genomgång av digitala årsredovisningar använder video som del av sin årsredovisning. Detta kan jämföras med ca 25% av Sveriges 100 största bolag, säger Paula Kandimaa, rådgivare inom Digital Corporate Reporting.

Utomlands fortsätter trenden med att göra kortversioner eller hybridversioner av årsredovisningen eller att man bara gör framvagnen digitalt. Goda exempel på detta är BT och Syngenta. Svenska bolag väljer i större utsträckning att göra komplett digital årsredovisning och förstår att använda interaktiva element.

Just nu jobbar vi på Comprend med flera företag som har digitaliserat sin årsredovisning, berättar Vera Mirchev, rådgivare och senior projektledare. Allt från kunder som Electrolux som gör en digital version av sin tryckta årsredovisning 1:1 till Fortum Värme som går helt digitalt i år utan en tryckt version.

De tydligaste fördelarna med att göra en webbårsredovisning är att allt innehåll är sökbart, anpassat till olika skärmstorlekar och på ett enkelt sätt går att sprida.

Vad signalerar ditt företag som arbetsgivarvarumärke?

Trenden kring att sätta hållbarhet i fokus i arbetet med årsredovisningen håller i sig. 

- Det handlar om att enas om vilka vi är, vad vi gör och vad vi bidrar med för samhällsnytta. Inte bara visa upp våra siffror, det menar Klas Danielsson, VD för SBAB under ett föredrag på Halvarsson & Hallvarssons Årsredovisningsseminarium i maj.

SBAB har i år för första gången publicerat en integrerad rapport, och i deras fall har det inneburit att hållbarhetsredovisningen vävs in i årsredovisningen helt och hållet.

För andra företag kan det fortfarande vara värdefullt att behålla en separat hållbarhetsredovisning med möjlighet till fördjupning eller med en ansats som riktar sig till en annan publik än årsredovisningsläsarna.

Inte minst när det gäller uppstickarmålgruppen jobbsökare har detta materialet enormt potential att återanvändas och spridas i digitala kanaler.

- När vi frågar jobbsökare vad de vill ha, så ser vi att CSR-strategi, kultur, värderingar och mångfald är viktiga delar. De behöver bakgrunden till företaget för att kunna avgöra: vill jag identifiera mig med era värderingar, vill jag jobba här, det säger Tommie Cau, Head of Talent Solutions på Comprend.

Upplevelsen av ditt företag i ett litet fönster

Dessutom är startpunkten för den yngre generationen allt som oftast mobilen. Enligt Comprends Capital Market Survey använder ca 40% av kapitalmarknaden vid något tillfälle en mobil enhet när de läser årsredovisningar. Detta börjar mer och mer påverka hur årsredovisningar utformas och designas, med mycket fokus på bild och design.

Tänk visuellt, förenkla budskapen och paketera om informationen i bilder, citat och grafik. Att i sin kommunikation fundera på hur en ständigt uppkopplad och kräsen konsument skulle vilja konsumera det du har att säga, är att ligga i framkant.

Kontakta oss gärna för mer information om Comprends erbjudande inom Digital Corporate Reporting.

Paula Brandberg Kandimaa, paula.kandimaa@comprend.com, +46 76 109 05 67

Länkar till omnämna årsredovisningar

BT
Syngenta 
Electrolux  
Fortum Värme 

Foto: Joel Ekman